Πενθήμερη Εκδρομή Β και Γ Λυκείου

Η δεύτερη και η τρίτη τάξη του λυκείου μας ολοκλήρωσαν μόλις το προηγούμενο Σάββατο την ονειρεμένη –κατά κοινή ομολογία των ίδιων-  πενθήμερή τους εκδρομή (13-17 Δεκεμβρίου). Μια εκδρομή με πολλές εναλλαγές τοπίων, μια  συναρπαστική περιήγηση μέσα από γοητευτικά τοπία, επιβλητικά βουνά, μυστηριακά δάση και χιονισμένες βουνοκορφές. Σε προορισμούς φιλόξενους που βρίσκονται σε προνομιακή θέση, που ισορροπούν ανάμεσα σε μαγευτικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες και κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία, συνθέτοντας ένα σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και χαλάρωσης που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο στα παιδιά μας. Ας πάρουμε όμως μία προς μία τις μέρες του ταξιδιού, για να ανακαλύψουμε τη μοναδική  ποικιλία εμπειριών και συγκινήσεων που τους πρόσφεραν.

1η μέρα: Ήδη από την πρώτη κιόλα μέρα το tour –μετά από ένα ξεκούραστο ταξίδι μέσα από κατάφυτες διαδρομές σε χειμερινό φόντο- έκανε στάση για βόλτα και φαγητό στον Παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας. Έναν δημοφιλή προορισμό, με πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν, που συνδυάζει αρμονικά τις καλλονές του βουνού και της θάλασσας. Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χτισμένος στις παρυφές του κάτω Ολύμπου, πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, που αποζημιώνει διπλά και τριπλά όποιον τον επισκέπτεται, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής  με σπίτια φτιαγμένα από πέτρα και κεραμοσκεπές. Καλντερίμια διασχίζουν  το χωριό από τη μια του άκρη ως την άλλη που τα σκεπάζουν αιωνόβιοι πλάτανοι , φτελιές, φλαμουριές και πυκνές κληματαριές. Ένα πραγματικό ορμητήριο αποδράσεων, με εκπληκτική θεά προς τον Θερμαϊκό και προς τον Όλυμπο. Μετά από ένα όμορφο περίπατο στα πλακόστρωτα σοκάκια, οι μαθητές μας απόλαυσαν μια μεγάλη γκάμα από λαχταριστές παραδοσιακές λιχουδιές σε ταβέρνα του χωριού.  Κατόπιν, αναχώρησαν για το ξενοδοχείο (παραλία Κατερίνης), όπου τακτοποιήθηκαν, δείπνησαν και ξεκουράστηκαν.

2η μέρα: Μετά το απολαυστικό πρωινό του ξενοδοχείου, οι μαθητές επιβιβάστηκαν για τα λουτρά Πόζαρ (νομό Πέλλας). Τα θεραπευτικά νερά τους –έστω και…εξ όψεως!- πρόσφεραν στιγμές απόλυτης χαλάρωσης στα παιδιά μας, ενώ οι καταπράσινες εγκαταστάσεις τους αποτέλεσαν ισχυρό πόλο έλξης για αυτά. Οι μαθητές μας δεν σταμάτησαν να αποθανατίζουν  πλάνα από τα αχνιστά ιαματικά λουτρά, τα οποία πολλοί επισκέπτες τα χρησιμοποιούσαν –παρότι καταχείμωνο- για λουτροθεραπεία, τόνωση και αναψυχή. Ο επόμενος σταθμός του μαγευτικού ταξιδιού ήταν η Έδεσσα, η πρωτεύουσα της Πέλλας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και πασίγνωστη για τους καταρράκτες της. Παρά το γεγονός ότι το γκρουπ έφτασε κατά το απόγευμα, η μυστικιστική ατμόσφαιρα που αναδυόταν από τους πανέμορφους καταρράκτες τα εντυπωσίασε, αφού έκανε την τοποθεσία να μοιάζει παραδεισένια και ειδυλλιακή. Η επιστροφή στο ξενοδοχείο δεν σήμανε και το τέλος της ημέρας, εφόσον η ψυχαγωγία παραχώρησε τη σκυτάλη της στη διασκέδαση (προσωρινή ανάπαυλα στο ξενοδοχείο και, κατόπιν, νυχτερινή έξοδο σε ρεμπετάδικο στη  Θεσσαλονίκη, όπου τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν με την ψυχή τους ξεχνώντας για λίγο τη ρουτίνα και τις σχολικές σκοτούρες!)

3ημέρα: Πρωί πρωί η αποστολή επισκέφτηκε τα παγκοσμίου φήμης λαμπρά ανασκαφικά ευρήματα της Βεργίνας , στους πρόποδες των Πιερίων. Έναν τεράστιο τύμβο που έφερε στο φως πριν πολλά χρόνια ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος. Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα που άστραφταν ολόφωτα μέσα στον ισχνό φωτισμό του μουσείου. Οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών που στην πρόσοψή τους θυμίζουν ναούς, καθώς και ο ασύλητος τάφος του Φιλίππου Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκλόνισαν τα παιδιά με τα υπερπολύτιμα κινητά τους ευρήματα. Η ξενάγηση, τους άφησε ανεξίτηλα χαραγμένες  στο νου τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, τη χρυσή λάρνακα των…έντεκα κιλών και το χρυσό στεφάνι με τα 68 βελανίδια και τα 313 φύλλα κ.ο.κ. Τα πιο πολλά παιδιά δήλωσαν περιχαρή για την εμπειρία και εκμυστηρεύτηκαν με περισσή χαρά ότι τους προκάλεσε τόσο έντονα συναισθήματα η περιήγηση αυτή που θα ήθελαν οπωσδήποτε να την επαναλάβουν στο μέλλον.  Το μεσημέρι το γκρουπ επέστρεψε στο ξενοδοχείο και αναπαύτηκε ως αργά το απόγευμα, αφού το βράδυ ακολούθησε έξοδος σε τοπικό club της Κατερίνης, όπου τα παιδιά χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.  

4η μέρα: Την 4η μέρα η αποστολή την πέρασε στη Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη που με την κοσμοπολίτικη αύρα της και το ξεχωριστό της χρώμα ξυπνάει όλες τις αισθήσεις και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στον Λευκό Πύργο, το μνημείο- σύμβολο της πόλης, καθώς και στην πλατεία Αριστοτέλους, στις λεωφόρους του κέντρου, στα εμπορικά καταστήματα, ενώ τράβηξαν πολλές φωτογραφίες και στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία. Το αποκορύφωμα της μέρας αυτής ήταν η επίσκεψη στον Άγιο Δημήτριο, τον Πολιούχο της πόλης και ιστορική εκκλησία, όπου ασπάστηκαν και προσκύνησαν το χαριτόβρυτο σκήνωμα του ομώνυμου Μεγαλομάρτυρα παίρνοντας μεγάλη ευλογία για τη συνέχεια της εκδρομής τους. Η ημέρα έκλεισε με επιστροφή στην Κατερίνη και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.

5η μέρα: Την 5η μέρα η αποστολή πήρε τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα. Η στάση στο Λιτόχωρο άρεσε πολύ στους μαθητές, γιατί είναι μια κωμόπολη  με αξιόλογη τουριστική υποδομή, χτισμένη στις υπώρειες του Ολύμπου, γεμάτη πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παλαιούς νερόμυλους. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα νερά του ποταμού Ενιπέα που αναβλύζουν από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες και χάνονται σε καταβόθρες.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μία μικρή στάση στα Καμένα Βούρλα για φαγητό και με απευθείας επιστροφή στη «βάση» (Πειραιάς).

Ελπίζουμε ότι η μεγάλη ποικιλία εμπειριών που αποκόμισαν τα παιδιά μας από αυτή την ψυχωφελή πολυήμερη εκδρομή να τα χαλάρωσε στο έπακρο και να τους πρόσφερε μια «βαθιά ανάσα», προκειμένου να ατενίσουν το μικρό υπόλοιπο του 2022 που μας έμεινε αλλά και τη νέα χρονιά που ετοιμάζεται να προβάρει «τα καλά της» με περισσότερη αισιοδοξία και όρεξη για ζωή. Χρόνια πολλά!

Comments are closed.