Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου εορτάσθηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα το ένδοξο έπος του 1940 στο θέατρο των Εκπαιδευτηρίων μας.
Η γιορτή αφιερώθηκε στην Ελευθερία, στον Ηρωισμό, στην Αξιοπρέπεια αλλά και στο ψυχολογικό και ιστορικό απροσδόκητο, που δημιούργησε η ανεπανάληπτη εκείνη Εποποιία στις ψυχές και στα βιώματα τόσο εκείνων που την έζησαν και, πρωτίστως, την πραγματοποίησαν όσο και όλων εμάς που τη μνημονεύουμε και την ανακαλούμε με θέρμη ως «φυσικοί» κληρονόμοι αυτής της ανεκτίμητης παρακαταθήκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εναρκτήριο και άκρως συγκινητικό χαιρετισμό που απηύθυνε η διευθύντρια του Λυκείου, κυρία Μυρσίνη Σφαιρίδου, με αφορμή κάποιους συγκεκριμένους γεωγραφικούς και ιστορικούς υπομνηματισμούς που περιείχε ο πανηγυρικός λόγος του υπουργού Παιδείας, κύριου Κυριάκου Πιερρακάκη, που η ίδια επωμίστηκε να αναγνώσει.
Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο ιστορικός- εκπαιδευτικός του λυκείου μας, κύριος Σωτήρης Παπαδάκος, ο οποίος προέβη σε μια παραστατική και νοσταλγική επισκόπηση γνωστών και άγνωστων πτυχών του «προαναγγελθέντος» πολέμου, είτε αυτές αφορούσαν την συσσωρευμένη αντι-ιταλική αγανάκτηση, που υπέβοσκε χρόνια, είτε τον φιλοπόλεμο ενθουσιασμό που κατέκλυσε τον ελληνικό λαό παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις γηγενών και συμμάχων για την προοπτική μιας εμπόλεμης σύρραξης, είτε τα συσσωρευμένα αποθέματα θάρρους και λεβεντιάς που επέδειξε η ελληνική ψυχή, τόσο στην «πρώτη γραμμή» όσο και στα μετόπισθεν.
Μετά το πέρας της ομιλίας, προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ με θέμα τον ανελέητο πόλεμο που εξαπέλυσε η Ελλάδα κατά του εισβολέα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941). Στη συνέχεια, «πήραν τη σκυτάλη» και απηύθυναν χαιρετισμούς ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Πρωτοπρεσβύτερος κύριος Θεόδωρος Βουρλάκος, και ο ψυχολόγος – υπεύθυνος επί των γενικών εκπαιδευτικών καθηκόντων των Εκπαιδευτηρίων μας, κύριος Δημήτριος Πετρούνιας.
Ο σεβαστός κληρικός παραλλήλισε την εποποιία των Ελλήνων με τη νίκη που κατήγαγε το 296 μ.Χ. ο άγιος Νέστορας εις βάρος του βάρβαρου παλαιστή Λυαίου, ο οποίος καυχιόταν μπροστά στον Χριστομάχο αυτοκράτορα Διοκλητιανό ότι ήταν πιο δυνατός από οποιονδήποτε άλλο συγκαιρινό του. Και ενώ ο Νέστορας ήταν θεωρητικά «χαμένος από χέρι», κατάφερε, με τις ευλογίες του Αγίου Δημητρίου και ύστερα από σκληρή και άνιση πάλη, να προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό του υβριστή και βλάσφημου Λυαίου.
Ο Δημήτριος Πετρούνιας, από τη μεριά του, σύστησε στους μαθητές να έχουν την τόλμη να υπερασπίζονται τα «όχι» που θα κληθούν να ορθώσουν κάποιες στιγμές στη ζωή τους, υπό τον όρο ότι τα «όχι» αυτά θα έχουν αρθρωθεί κατά συνείδηση και θα εκπληρώνουν τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι άλλες ετεροκατευθυνόμενες προτεραιότητες.
Την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και η Γενική Διευθύντρια και Διευθύντρια του Γυμνασίου, κυρία Κέλλυ Κούβαρη, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους- Γεωργίου- Πολυκάρπου, πατέρας Δημήτριος Καλαμπούνιας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης επιδόθηκαν τα «ειδικά βραβεία» σε όσους μαθητές διακρίθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά στον τομέα της αρεσκείας τους καθώς και τα αριστεία, τα βραβεία και οι έπαινοι σε όσους διακρίθηκαν βαθμολογικά.
Η εορταστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναφώνηση του εθνικού μας ύμνου από όλους τους παρευρισκόμενους –διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές- και τη λήψη των απαιτούμενων για την περίσταση αναμνηστικών φωτογραφιών.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Ζήτω το έπος του 1940!
Ζήτω το Έθνος!