Μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα

Tην Πέμπτη 27 Απριλίου σύσσωμο το λύκειό μας μετέβη για την ολοήμερή του εκδρομή στη “βασίλισσα” του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα. Μετά από ένα «περιπετειώδες» αλλά ασυνήθιστα πρωτότυπο ταξίδι (άντρες της μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Ναυτικού «κατέλαβαν» με αστραπιαία αμφίβια επιχειρησιακή άσκηση το κατάστρωμα του πλοίου!) η αποστολή αποβιβάστηκε στο νησί και ανηφόρισε χωρίς χρονοτριβή στην ορεινή θέση Ξάντος, όπου βρίσκεται το μεγαλόπρεπο και θαυματουργό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα της χώρας.

Τα παιδιά μας έμειναν έκθαμβα από την κατανυκτική ατμόσφαιρα, την πνευματική περισυλλογή,τη χάρη και τη γαλήνη που αποπνέει ο αγιασμένος τούτος τόπος. Αφού ασπάστηκαν με ευλάβεια το χαριτόβρυτο θησαύρισμα του Αγίου Πενταπόλεως και «οπλίστηκαν» με αστείρευτη ψυχική δύναμη, επιβιβάστηκαν ξανά στα πούλμαν με προορισμό τη χώρα τη φορά αυτή.

Με σύμμαχο την ηλιοφάνεια και τον ζεστό καιρό, εκπαιδευτικοί και μαθητές περιηγήθηκαν –κατά τον εναπομείναντά τους χρόνο- στα κοσμοπολίτικα στενάκια της Χώρας, απολαμβάνοντας την αρχοντική “φινέτσα” της και το άπλετό της φως, την καλοδιατηρημένη παλιά της ψαραγορά και τα κομψότατα νεοκλασικά της κτίρια.

Η παραλιακή της “περατζάδα” και οι πηγαινοερχόμενες άμαξες συνέθεταν μια εικόνα από άλλες εποχές, πιο ρομαντικές και γραφικές από αυτές που ζούμε τώρα στο κλεινόν άστυ. Ωστόσο, τα δημοφιλή φιστικοπωλεία όπως και τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια αντάμειψαν -με το αζημίωτο, φυσικά- και τα πιο εξεζητημένα γούστα, και τις πιο απαιτητικές αισθήσεις. Επειδή όμως όλα τα ωραία κάποτε…τελειώνουν, η αποστολή μας πήρε κατά το απογευματάκι –με το επιβατηγό πλοίο «Φοίβο»- τον δρόμο της επιστροφής, σαφώς “ανακαινισμένη” και χαλαρωμένη, και μετρώντας αντίστροφα για την επόμενη φορά που θα ξαναεπισκεφτεί το σμαραγδένιο ετούτο νησιωτικό θέρετρο!

Comments are closed.